Dernek ve Vakıflar Hukuku

Dernek ve Vakıflar Hukuku

Dernek ve vakıflar hukukuna ilişkin olarak uygulanacak mevzuat Türk Medeni Kanunu’dur.

Dernekler, en az 7 kişi tarafından kurulabilmekte olan belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmeyi hedefleyen kuruluşlar yani tüzel kişilerdir.

Vakıflar ise gerçek kişilere ait olan bazı mal ve hakları belirli bir amaca ilişkin olarak kullanmakta olan tüzel kişilerdir.

Dernek ve Vakıflar Hukuku Avukatı Kime Denir?

Her ne kadar hukukumuzda belirli ve tek bir alanın avukatı olarak uzmanlaşmak zorunlu olmasa da uygulamada genellikle dernek ve vakıflar hukukuna ilişkin olarak dava ve iş takibi gerçekleştiren avukatlara “dernek ve vakıflar hukuku avukatı” ile “dernek avukatı” veya “vakıf avukatı” denilmektedir.

Dernek ve vakıflar hukukunun birçok hukuk dalı ile iç içe olması ve sürekli bir değişim içerisinde bulunması nedeni ile yaşanacak uyuşmazlıkların dernek ve avukatlık hukuku avukatı tarafından takip edilmesi ve gerçekleştirilecek işlemler konusunda hukuki danışmanlık hizmetinden faydalanılması oluşabilecek hak kayıplarının önüne geçecektir.

  • Güven
  • Bilgi
  • Sadakat
  • Tecrübe
  • İletişim

Dernek ve Vakıflar Hukuku Avukatının Görevleri Nelerdir?

Dernek ve vakıflar hukuku avukatı tarafından derneklerin ve vakıfların gerçekleştirmiş olduğu veya gerçekleştirebileceği tüm iş ve işlemlerin hukuki olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Dernek ve vakıflar hukuku avukatının görevlerinden bazıları şunlardır:

*Derneklerin kuruluş işlemleri,

*Vakıfların kuruluş işlemleri,

*Dernek ve vakıf organlarının görevleri hususunda hukuki danışmanlık hizmeti sunmak,

*Genel kurul işlemlerinin gerçekleştirilmesi için hukuki danışmanlık hizmeti sunmak,

*Vakıf ve derneklerin taşınmaz alım ve satış işlemleri ile kiralama işlemlerinin gerçekleştirilmesi,

*Dernek ve vakıfların tutmak zorunda oldukları defterlere ilişkin hukuki danışmanlık hizmeti sunmak,

*Dernekler masasına sunulacak dilekçeler ve yapılacak başvuruların gerçekleştirilmesi ile takibi,

*Dernek ve vakıflar ile ilişkili her türlü sözleşmenin denetlenmesi, düzenlenmesi ve sona hukuka uygun şekilde sona erdirilmesi,

*Dernek tüzüğünün hazırlanması,

*Vakıf tüzüğünün hazırlanması,

*Dernek üyeliğinden çıkma ve çıkarılma işlemleri,

*Dernek ve vakıfların alacaklarının tahsili,

*Derneğin sona ermesi ve feshine ilişkin işlemler,

*Vakfın sona ermesi ve sicilden silinmesine ilişkin işlemler,

*Dernek ve vakıf yöneticilerine karşı başlatılan hukuk ve ceza davalarının takibi,

*Gelir ve gider usullerine ilişkin hukuki danışmanlık hizmeti,

*Beyanname işlemlerinin gerçekleştirilmesi,

*Yardım toplama faaliyetlerine ilişkin hukuki danışma hizmeti.

Hukuki danışmanlık hizmeti, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen asgari ücret altında belirlenen tarife altında olmaması kaydıyla ücretlidir.
Şehir dışında veya farklı ülkede olan kişiler adına online hukuki danışmanlık hizmetinin verilmesi mümkündür. Online hukuki danışmanlık hizmeti almak isteyen kişiyle randevu saat ve günü belirlenir, akabinde telefon, e-posta gibi kitle iletişim araçlarıyla görüntülü, sesli veya yazılı olarak danışmanlık hizmeti verilebilmektedir. Online avukat danışmanlık hizmeti avukat ile yüz yüze ofiste görüşme imkanı olmayan kimselere kolaylık sağlamaktadır.
Avukat mesleği faaliyeti esnasında müvekkiline dair her bir bilgiyi mesleği gereği saklamakla yükümlüdür. Müvekkilinin kendisine vermiş olduğu bilgiler “gizlilik” kapsamındadır. Ayrıca müvekkilinin davasına ilişkin bilgiler ile kendisine vermiş olduğu bilgiler meslek etiği gereği sır niteliğinde olacaktır.
Dava açılması sonrasında davayı geri çekme hakkı bulunmaktadır; ancak bazı davalarda kişi davasını geri çekmiş olsa dahi dava devam edebilecektir. Özellikle ceza davasında bazı suçlarda kişi şikayetini geri çektiğini bildirse veya karşı tarafla uzlaşma sağlandığını, bu yüzden şikayetçi olmadığını ifade etmiş olsa dahi kamu davası olarak devam edecektir.
Davaların süreci mahkemenin iş yoğunluğuna, delillerin toplanma sürecine, duruşma günü atanmasına göre değişkenlik göstermektedir. Dava sürecini hızlandırmak adına Çınar Hukuk Bürosu olarak müvekkil menfaatine uygun sonuçlanması amacıyla özverili bir şekilde çalışarak vekillik hizmeti gerçekleştirilecektir. Çınar Hukuk Bürosu, dosyaya gelen giden evrak kontrol edilecek, eksik olan belgelerin getirtilmesi talep edilecek, duruşma günlerinde müvekkilini temsil ederek kısa sürede sonuçlandırmak için tecrübe ve bilgisiyle çalışmalarını gerçekleştirecektir.

Pzt - Cum 09.00 - 19.00

Bilgi mi almak istiyorsunuz?

Bize Ulaşın

Ön görüşme için bize ulaşın.

ATTORNEYS & PARTNERS

Our Legal Team