İcra ve İflas Hukuku

İcra ve İflas Hukuku

İcra ve iflas hukuku, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile düzenleme altına alınmış hususları kapsayan bir karma hukuk dalıdır. Kişiler alacaklarının tahsilini sağlamak amacı ile cebri icra yoluna başvurabilmektedirler.

İcra ve İflas hukuku, alacağın ya da borcun tahsil edilmesi amacı ile borçlunun menkul ve gayrimenkul malları, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarının haczedilmesi ile sağlanmaktadır. Devlet aracılığı ile alacağın ya da borcun tahsilinin sağlanmasının söz konusu olması nedeni ile cebr-i icra olarak da bilinmektedir.

İcra ve İflas Avukatı Kimdir?

İcra ve iflas avukatı, icra hukuku ve iflas hukuku kapsamına giren konularda uzmanlık göstermekle beraber söz konusu alanlarda faaliyet gösteren avukatlara denilmektedir. Hukukumuzda her ne kadar belli bir alanda ihtisaslaşmak söz konusu olmasa da uzun süre boyunca icra ve iflas hukuku alanında faaliyet göstermiş ve göstermekte olan avukatlara “icra ve iflas avukatı”, “icra avukatı” ya da “iflas avukatı”  denilmektedir

İcra ve iflas avukatı olarak nitelendirilen vekiller tarafından haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen icra ve iflas işleri ile davaların takibi yapılmakta olup alacaklı ya da borçlunun hak kaybı yaşamasının önüne geçilmektedir.

İcra hukukunda başlıca organlar şunlardır:

  • İcra Daireleri
  • İflas Daireleri
  • İcra Ceza Mahkemeleri
  • İcra Hukuk Mahkemeleri

İcra ve İflas Hukuku alanına girecek başlıca konular ise şunlardır:

-İlamlı takip,

-İlamsız takip,

-Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip,

-Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takip,

-İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip,

-İflas talebi,

-Konkordato işlemleri,

-İflasın ertelenmesi,

-İhtiyati haciz,

-Kiralanan taşınmazların tahliyesi,

-Menfi tespit davaları,

-İstihkak davaları,

-İtirazın iptali davaları,

Ödeme emrine itiraz,

-İcra ceza ve icra hukuk mahkemeleri nezdinde görülmekte olan iş ve işlemler.

Hukuki danışmanlık hizmeti, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen asgari ücret altında belirlenen tarife altında olmaması kaydıyla ücretlidir.
Şehir dışında veya farklı ülkede olan kişiler adına online hukuki danışmanlık hizmetinin verilmesi mümkündür. Online hukuki danışmanlık hizmeti almak isteyen kişiyle randevu saat ve günü belirlenir, akabinde telefon, e-posta gibi kitle iletişim araçlarıyla görüntülü, sesli veya yazılı olarak danışmanlık hizmeti verilebilmektedir. Online avukat danışmanlık hizmeti avukat ile yüz yüze ofiste görüşme imkanı olmayan kimselere kolaylık sağlamaktadır.
Avukat mesleği faaliyeti esnasında müvekkiline dair her bir bilgiyi mesleği gereği saklamakla yükümlüdür. Müvekkilinin kendisine vermiş olduğu bilgiler “gizlilik” kapsamındadır. Ayrıca müvekkilinin davasına ilişkin bilgiler ile kendisine vermiş olduğu bilgiler meslek etiği gereği sır niteliğinde olacaktır.
Dava açılması sonrasında davayı geri çekme hakkı bulunmaktadır; ancak bazı davalarda kişi davasını geri çekmiş olsa dahi dava devam edebilecektir. Özellikle ceza davasında bazı suçlarda kişi şikayetini geri çektiğini bildirse veya karşı tarafla uzlaşma sağlandığını, bu yüzden şikayetçi olmadığını ifade etmiş olsa dahi kamu davası olarak devam edecektir.
Davaların süreci mahkemenin iş yoğunluğuna, delillerin toplanma sürecine, duruşma günü atanmasına göre değişkenlik göstermektedir. Dava sürecini hızlandırmak adına Çınar Hukuk Bürosu olarak müvekkil menfaatine uygun sonuçlanması amacıyla özverili bir şekilde çalışarak vekillik hizmeti gerçekleştirilecektir. Çınar Hukuk Bürosu, dosyaya gelen giden evrak kontrol edilecek, eksik olan belgelerin getirtilmesi talep edilecek, duruşma günlerinde müvekkilini temsil ederek kısa sürede sonuçlandırmak için tecrübe ve bilgisiyle çalışmalarını gerçekleştirecektir.

Pzt - Cum 09.00 - 19.00

Bilgi mi almak istiyorsunuz?

Bize Ulaşın

Ön görüşme için bize ulaşın.

ATTORNEYS & PARTNERS

Our Legal Team